Årsrapport for 2024
NorCRINs aktiviteter i 2024
Lurer du på hva som har skjedd i NorCRIN det siste året? Les årsrapporten for 2024.
Publisert 02.04.2025
NorCRIN rapporterer årlig til Norges forskningsråd og rapportene er tilgjengelig i PDF format for alle som er interessert. Del gjerne!
Her et sammendrag av årsrapporten for 2024 utført av Copilot:
Prosjektstatus og fremdrift
- NorCRIN (Norwegian Clinical Research Infrastructure Network) fortsatte sitt arbeid i 2024 til tross for avslag på finansiering for videre utvikling fra Norges forskningsråd (NFR). Nettverket vil fortsette sin virksomhet selv etter at NFR-finansieringen avsluttes 30. september 2025.
- NorCRINs nettside og tilstedeværelse på sosiale medier ble forbedret, inkludert forberedelser til overgang til en felles digital plattform med helseforetakene innen mars 2025.
Arbeidspakker
- Arbeidspakke 1: Koordinering og ledelse fokuserte på å forberede fremtidig drift etter NFR-finansieringen.
- Arbeidspakke 2: Prosedyrer for alle typer intervensjonsstudier (SOPer) ble oppdatert og overført til en ny digital plattform.
- Arbeidspakke 3: Monitorering fortsatte uten prosjektmidler, med fokus på å standardisere og harmonisere monitoreringspraksis i Norge.
- Arbeidspakke 7: Tidligfaseenheter i Norge delte beste praksis og utviklet lokale prosedyrer.
- Arbeidspakke 8: Datahåndtering hadde som mål å forbedre kvaliteten på datahåndtering i akademiske kliniske studier.
- Arbeidspakke 9: Statistikk arbeidspakke fokuserte på å øke statistikk- og metodekompetansen.
- Arbeidspakke 10: Nasjonalt kurs for studiesykepleiere fortsatte å tilby sertifiseringsprogrammer.
- Arbeidspakke 11: Organisatoriske enheter til støtte for kliniske studier jobbet med å øke antallet og kvaliteten på kliniske studier i Norge.
- Arbeidspakke 12: Industrisamarbeid tilrettela for flere partnerskap med industrien for kliniske studier.
- Arbeidspakke 13: Pragmatiske kliniske studier ga veiledning om gjennomføring av pragmatiske studier innenfor det juridiske rammeverket.
- Arbeidspakke 14: Brukermedvirkning utviklet verktøy og systemer for brukermedvirkning i forskning.
Tilgjengeliggjøring og utnyttelse
- NorCRINs nettside fungerer som en viktig ressurs, og gir tilgang til prosedyrer, maler og nyhetsoppdateringer.
- Lokale NorCRIN-kontakter ved universitetssykehusene spiller en avgjørende rolle i å formidle informasjon og støtte kliniske studier.
- Kurs og opplæring: Ulike kurs, inkludert GCP (Good Clinical Practice) og sertifisering for studiesykepleiere, ble tilbudt for å øke forskningskompetansen.
Nasjonalt og internasjonalt samarbeid
- Nasjonalt samarbeid: NorCRIN jobbet tett med flere nasjonale partnere, inkludert NorTrials, PraksisNett og Biobank Norway.
- Internasjonalt samarbeid: NorCRIN er aktivt involvert i europeiske nettverk som ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network) og ERA4Health, og bidrar til internasjonale kliniske forskningsprosjekter.
Resultater og høydepunkter
- Økt deltakelse: Antall deltakere på GCP-kurs nådde et rekordhøyt nivå i 2024.
- Monitorering: Antallet monitorerte ikke-legemiddel intervensjonsstudier økte betydelig.
- ECRIN-studier: Norge fortsatte å delta i flere ECRIN-støttede studier, og bidro til internasjonale forskningsinnsatser.
Økonomisk oversikt
- Budsjett og utgifter: Rapporten inkluderer detaljert økonomisk informasjon, som fremhever kostnader og finansieringskilder for NorCRINs aktiviteter.
Fremtidige planer
- Fortsatt samarbeid: NorCRIN planlegger å styrke nasjonale og internasjonale partnerskap, oppdatere prosedyrer og forbedre opplæringsprogrammer.
- Fokus på brukermedvirkning: Arbeidet med å forbedre brukermedvirkning i forskning vil fortsette, inkludert utviklingen av et nasjonalt ungdomspanel for legemiddelforskning på barn.